HTML

Nemzetvédelem

Üdvözlünk a blogunkon! Azzal a szándékkal hívtuk életre blogunkat, 2010 november 25-én, hogy legyen egy a hadvezetést, nemzetvédelmet, háborús politikát összefogó arról érdekesen és igényesen író weblap. Tény, hogy a háborúkban csak vesztesek vannak. Az is igaz, hogy egyetlen ember halála is nagy veszteség. De miért háborúzunk mégis? Mert ilyen az emberi természet...És ha már vannak háborúk akkor meg kell ismernünk szereplőit a hadvezéreket, katonákat, politikusokat. A fegyverek konfliktusokon kívül, hazai politikai eseményekkel, és biztonságpolitikai kérdésekkel is foglalkozunk. Megpróbálunk a világban zajló konfliktusok mögé látni, elemezni azokat, figyelve a magyar vonatkozású eseményekre. A blog nem törekszik a semlegességre, a saját véleményünket, meglátásunkat is leírjuk. Vitázni, kommentezni lehet, de igényessem és kultúráltan tegyétek azt. Az adminok

Friss topikok

Archívum

Észak Dél ellen I.

Drods 2010.11.27. 16:23

 

 

Észak Dél ellen avagy kommunizmus vs kapitalizmus

 

2010 november 23-án újra megszólaltak a fegyverek a két korea között. Észak-Korea jelentős tűzérségi csapást mért egy dél-koreai szigetre, 10 kilométernyire az északi partokról. A támadásban 2 katona meghalt, 18-an megsebesültek köztük 3 civil. A dél-koreai hadvezetés válaszul szintén tüzérségi támadást hajtott végre a kommunisták állásai ellen. Úgy tűnik, a két szembenálló állam elöbb utóbb leszámol egymással.

 

A támadás a vitatot tengeri határ mentén lévő Jonpjong-szigetet érte. A személyi veszteségen kívül jelentős anyagi kár is keletkezett. A szigeten sok épület kigyulladt. A koreai vezérkar összeült, hadsereget készenlétbe helyezték. Ez volt a legsúlyosabb incidens a térségben a márciusi északi torpedó támadás óta, melynek során egy dél-koreai hadihajót süllyesztettek el a fedéltzetén 46 emberrel.

A támadást Phenjan a dél-koreai hadgyakoratokkal indokolta, sőt azt állítják Dél-Korea elöbb lőtt. Ri Mjong Bak dél-koreai elnök, sajtótájékoztatóján, kifejtette, igyekeznek, hogy ne legyen nagyobb konfliktus az esetből, ugyanakkor azt is mondta, elmúlt az az idő amikor Észak-Korea bármit megengedhetett magának.

Az előzmények-a koreai háború

 1945-ben Korea felszabadult a japán megszállás alól, helyette elkezdődött a szovjet. Mint sok más kisebb országot ezt is felosztották a nagyhatalmak. 1948-ban megszületett a kommunista berendezkedésű Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, és a kapitalista, amerika barát Koreai Köztársaság. A két ki nem békíthető világnézet összecsapása elkerülhetetlennek tűnt, 1950-ben ki is robbant a három évig tartó és példátlan pusztítást okozó koreai háború.

A konfliktust, a Kim Ir Szen vezette kommunisták meglepetésszerű támadása nyitotta meg, 1950 június 25-én. A harcokba, sok más ország mellett az Usa, Kína, Szovjetunió, Kanada, és sok Nato tagország is bekapcsolódott, igaz a Szovjetunió csak tanácsadókkal, kiképzőkkel, és ellátmánnyal. A harcok váltakozó sikerét a mellékelt ábra is mutatja. A háború során 3 millió ember esett el, köztük két és fél millió civil is. A hidegháború legvéresebb konfliktusa lett ezzel. Az amerikai, dél koreai sereg parancsnoka Douglas McArthur, többször is visszavonulásra kényszerült, sőt 1950 telén a kapitalista csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek. Ebben nagy része volt a rossz felkészültségnek, és felszerelésnek.

Azonban 1951 márciusában, a front ide oda ugrálása után ismét a 38. szélességi körnél szilárdult meg. Elkezdőtek a béketárgylások, de erdmény csak 1953 július 23-án született. A harcoló felek tűzszünetet kötöttek, a demarkációs volnalat a fentebb említett széleségi körnél húzták meg.

A siker annak volt köszönhető, hogy az amerikai csapatok és szövetégeseik, a háború alatt sokat tanultak, megfelelőbb felszerelést, és kiképzést kaptak, míg a velük szemben álló kommunista erők elavult fegyverzettel harcoltak. Mindkét fél vesztesége magas volt.

Tényleges béke a mai napig nem született, a két ország csak a nyolcvanas években kezdte el a párbeszédet. De a helyzet, nem sokat javult. A harcok újra kiújulhatnak...

A következő részekben összehasonlítjuk a két korea erőviszonyát, berendezkedését, és a várható eseményeket, háttérben meghúzódó folyamatokat...

Drods

A képek az origo.hu-ról, és a wikipédia-ról vannak.

Címkék: háború aktuális észak korea dél korea

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr762477042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása